In Contabilitate

Orice tip de afacere va trebui sa aiba un departament financiar-contabil pentru a asigura stabilitatea si performanta afacerii respective.
Gestionarea cu succes a conturilor contabile, ținerea strictă a evidenței activelor și pasivelor companiei, conformarea rigorilor fiscale – toate acestea sunt valoroase și utile pentru prosperitatea și rentabilitatea afacerii.

Pe scurt ca si o defenitie pe intelesul tuturor putem spune ca, rolul departamentului contabil este de a monitoriza situația financiară a organizației, de a informa consiliul de administrație și de a propune soluții pentru optimizarea acesteia.

Principalele atribuții ale compartimentului financiar-contabil sunt:

– Organizează și desfășoară activitatea financiar-contabilă a entității în conformitate cu dispozițiile legilor, care sunt în vigoare în Republicii Moldova.

– Urmărește evoluția indicatorilor financiari, precum și respectarea disciplinei de plan și a celei financiare de către entitate.

– Asigură întocmirea documentelor de planificare financiară, care să urmărească utilizarea eficientă a resurselor de capital puse la dispoziție.

– Asigură plata integrală și la timp a remunerațiilor personalului.

– Raportează lunar situația privind execuția bugetului de venituri și cheltuieli.

– Răspunde de prezentarea la termen a situațiilor financiare trimestriale și anuale, și a altor rapoarte importate, cum ar fi toate declarațiile fiscale.

– Asigură îndeplinirea sarcinilor contabilității cu privire la exercitarea controlului financiar atât cel preventiv, cât și a celui ierarhic operativ-curent.

 

Desigur ca, in cadrul acestui articol am enumerat doar o parte din atributiile esentiale pe care un contabil cu experienta le va realiza intr-un mod profesional si corect.

 

Recent Posts

Leave a Comment